^
  • 7 unika ställen att bo på i Kanada

7 unika ställen att bo på i Kanada

Ett hotell ska inte bara vara en plats att sova på, utan får gärna vara en upplevelse i sig själv. I över 50 år har MyPlanet aktivt jobbat för att hitta de mest spännande, överraskande och unika hotellen i Kanada. Här har vi samlat sju mycket olika alternativ, men som alla har gemensamt att det är så mycket mer än bara en plats att sova på.

1. Fogo Island Inn, Newfoundland

Fogo Island Inn ligger som en oas av ren lyx på en avlägsen klippö på New Foundlands kust, endast bebodd av havsfåglar, renar och lokala fiskare. Arkitekturen är futuristisk och de 29 sviterna bjuder på all världens moderna lyx. Men det ska inte ses som en kontrast mot det råa landskapet omkring lodgen, tvärtemot är den designad så att du hela tiden känner en närhet till naturen. Överallt finns stora fönster som går från golv till tak, och på byggnadens tak kan du glida ner i ett varmt utomhusbad till ljudet av vågorna och med utsikt över stjärnhimlen ovanför dig.

2. Tundra Buggy Lodge, Arktis

Det är inte mycket lyx över Tundra Buggy Lodge. Byggnaden består av gigantiska tundra-fordon som har satts ihop så att de bildar en lång kedja. Inomhus har man inrett fordonen med lounge, café, toaletter och andra faciliteter. Övernattningen sker i en sovsal och en generator förser bygganden med elektricitet och värme. Men känslan av att bo i något som liknar en blandning av en rymdstation och ett arktiskt expeditionsfordon är obeskrivlig. Inte minst när du står på balkongen utanför och ser ner på isbjörnar som nyfiket undersöker den mystiska, rullande byggnaden.

  1. 3. Hotel de Glace, Quebec

Allting på Hotel de Glace är gjort av is. Det gäller såväl de 44 rummen och sviterna som de överdådiga gemensamma utrymmena, bestående av bland annat en is-bar, en is-ruschkana, lobby och ett is-kapell. Dessutom erbjuder hotellet faciliteter man definitivt inte förväntar sig att hitta i en is-byggnad, som exempelvis bubbelpool och bastu. Några sviter har till och med en öppen spis. Varje år bygger is-konstnärer upp ett nytt hotell från grunden vilket gör att det kan vara stor variation på inredning från år till år. Hotellet har enbart öppet från början av januari till slutet av mars. Därefter smälter det och planeringen av nästa års hotell tar sin början. 

  1. 4. Shadow Lake Lodge, Rocky Mountains

Denna mysiga lodge ligger så långt inne i hjärtat av Banff National Park att den endast kan nås till fots längs en 14 km lång vandringsled. Men även om du är omgiven av häftig natur i alla riktningar, saknar du ingenting här. Övernattningen sker i mysiga timmerstugor med sköna sängar, elektricitet och badrum med varmvatten i kranen. Måltiderna är en trevlig upplevelse med rejäl och välsmakande mat, ackompanjerat av samtal kring dagens upplevelser. På så vis kan du utforska områdets vackra sjöar, bergsängar och djupa skogar under dagen, med vetskapen om att det väntar en bekväm stuga, en god middag och kanske ett glas rödvin på terrassen när du kommer hem efter dagens vandring.

  1. 5. Sparkling Hill Resort, Rocky Mountains

Sparkling Hill är ingen vanlig resort. Det är tydligt redan vid första skymten av den spektakulära, arkitektritade byggnaden, belägen på toppen av en granitknalle med 360 graders utsikt över omkringliggande sjöar och berg. Flera arkitektoniska överraskningar väntar på insidan där bygganden är inredd med inte mindre än 3,5 miljoner Swarovski-kristaller. Rummen är såklart ett kapitel för sig. Men det är först och främst den stora spaavdelningen som får folk att återvända om och om igen. Det är uppfört på ett sätt som gjorde att de vann priset för bästa nya mountain-spa-resort i världen när det öppnade 2011.

  1. 6. Painters Lodge, Vancouver Island

Painters Lodge andas historisk charm. Den stora, klassiska träbyggnaden ligger precis vid havet i närheten av Campell River och har varit öppet för gäster sedan 1929. Från början var lodgen tänkt för sportfiskare som kom för att pröva lyckan i de laxfyllda vattnen. Fisket är fortfarande i världsklass, men idag är det lika mycket den vackra naturen och möjligheten att se valar, späckhuggare och björnar som lockar.  Samt naturligtvis också lodgens härliga stämning och perfekta utsikt över havet som är omöjlig att slita blicken från.

  1. 7. Algonquin Log Cabin, Ontario

Med sitt läge vid en stor skogssjö i Algonquin Provincial Park norr om Toronto, är Algonquin Log Cabin det perfekta stället att komma nära naturen på. Här är du oändligt långt bort från allting och dagarna används åt att utforska de omkringliggande skogarna, sjöarna och vattendragen, antingen till fots eller med kanot. Man kan se älgar och bävrar och på kvällarna kan du sitta i lugn och ro vid den öppna spisen och höra hur vargarna ylar. Timmerstugan är bekväm och måltiderna är goda. Men det är framförallt lugnet och den speciella känslan av att vara lång ute i naturen som gör Algonquin alldeles unikt.