^
  • Fantastiska roadtrips

Fantastiska roadtrips

USA är bilarnas land och med friheten du får bakom ratten ligger landet vidöppet redo att utforskas. Det finns otroligt många fantastiska körsträckor i USA. Här har våra USA-experter samlat fyra av de allra bästa körupplevelserna utifrån sina egna erfarenheter. Så spänn fast säkerhetsbältena, skruva upp radion och upplev USA så som amerikanarna själva föredrar att göra det, med bil.

Route 66

En resa längs Route 66 är en resa djupt in i den amerikanska själen. Den 3 917 km långa sträckan mellan Chicago och Santa Monica var den första vägen som på riktigt band samman öst och väst och sedan öppnandet 1926 har Route 66 vara synonymt med den amerikanska drömmen. Det började med att många arbetslösa under den stora depressionen på 1930-talet sökte sig västerut i hopp om jobb och ett bättre liv. Efter andra världskriget fortsatte det med privatbilismens framfart där miljontals människor kastade sig ut på roadtrips mot Kaliforniens sol och stränder. Således har Route 66 spelat en viktig roll i skapandet av den amerikanska drömmen och känslan av frihet i egen bil. Nya motorvägar har idag tagit över trafiken på denna sträcka, men på många ställen längs den gamla vägen kan man fortfarande hitta spår av Route 66. Inte minst i staden Seligman i Arizona där nostalgin blommar för fullt.

Längd: ca 3 900 km

Highway 1

Från Los Angeles slingrar sig Highway 1 norrut längs Stillahavskusten till San Francisco. Sträckan kan i princip köras på en dag, men det vore väldigt synd att göra. För utmed vägen bjuder fashionabla stränder som Santa Monica, historiska städer som Santa Barbara och mysiga små konstnärsstäder som Camel-by-the-Sea in till ett stopp. Rutten bjuder också på massor av storslagen natur. Vid Big Sur bryter vågorna mot klipporna där små vikar döljer sig bakom. Vid San Simeon solar sig sjöelefanter på stranden och i bukten utanför Monterey krumbuktar sig valar, sjölejon, sälar och havsuttrar i vattnet. Inåt landet trollas fantastiska viner fram på små vingårdar och överallt längs kusten lockar menyer med fisk och skaldjur. Highway 1 slutar inte i San Francisco, och har du tid är det värt att fortsätta ytterligare 350 km upp längs kusten till Leggett. Där byter vägen namn till väg 101.

Längd: ca 700 km

Overseas Highway

Söder om Miami nära Floridas sydspets ser vägen ut att gå rakt ut i havet. Det gör den dock inte. Istället förbinder otaliga broar alla småöarna hela vägen ut till USA:s sydligaste punkt, Key West. Rutten byggdes ursprungligen som en järnväg och stod klar 1912. Först på 1950-talet byggdes motorvägen ovanpå de gamla järnvägsspåren. Känslan av att åka över vattnet är en stor del av upplevelsen när man kör här. Men det är också värt att göra stopp på de små öarna utmed vägen, där var och en har sin egen särskilda stil. Från Key Largo kan du snorkla på Floridas vackraste korallrev och dyka bland gamla skeppsvrak. Islamorada är allmänt känt bland sportfiskare, medan Marathon erbjuder världens första sjukhus för havssköldpaddor samt ett center för delfiner. Fler djur kan ses längs Big Pine Key:s mangrovetäckta kuster. Ön är bland annat hem åt USA:s minsta hjortart, key deer.

Längd: ca 182 km

Scenic Byway 12 i Utah

Från Panguitch leder en liten sidoväg genom steniga landskap fram till Torrey. Utmed vägen passeras några av de mest storslagna naturområdena i Utah. Först ut är Red Canyon och Bryce Canyon där eroderad sten skapar surrealistiska skulpturer. Fortsätt sedan över förhistorisk havsbotten, genom högt liggande barrskogar och via fantastiska gyllene klipplandskap i Capitol Reef National Park. Det är värt att ta en liten omväg till Kodachrome Basin State Park och göra ett stopp i Fruita strax öster om Torrey. Där berättar ett antal små historiska trähus och 2500 fruktträd historien om de ihärdiga nybyggarna som försökte skapa sig ett nytt liv här från 1895 till 1947. Från Fruita kan du fortsätta längs väg nr.24 till Goblin Valley State Park och vidare till Moab, som är en perfekt utgångspunkt för att utforska nationalparkerna Arches, Canyonland och Dead Horse Point State Park.

Längd: ca 203 km (462 km hela vägen till Moab)

Läs mer här om våra rundresor med bil i USA!