^
  • Florida har något för alla

Florida har något för alla

Många associerar främst Florida med sol och strand, vilket Solskensstaten också utan tvekan levererar. Men Florida har så mycket mer än det. Här finns ett otroligt varierat utbud av upplevelser. Från fartfyllda nöjesparker och shopping i världsklass till storslagen natur och spännande museer. Florida har något för alla…men sen gör det ju ingenting att de vita tropiska stränderna aldrig är långt borta.

Florida för barn i alla åldrar

Orlando är USA:s lekplats nummer ett och det finns massor av roligt att göra för både barn och vuxna. På SeaWorld kan du se isbjörnar, pingviner, vitvalar, hajar och all världens andra havsdjur. På trollkarlsskolan Hogwarts kan du hjälpa Harry Potter och hans vänner och på Universal Studios får du chansen att titta in bakom filmkulisserna. Där kan du också testa en mängd adrenalinframkallande, filmrelaterade attraktioner. Disney World ger dig chans att träffa Kalle Anka, Askungen och alla de andra älskade figurerna från Disneys universum. På Epcot hyllas mänsklighetens framsteg, medan de fantastiska rutschbanorna på Islands of Adventure garanterat ger ett sug i magen. Du kan till och med resa in i den bibliska världen i Holy Land, uppleva magin från Avatar-filmerna i Animal Kingdom eller flyga zipline ovanför levande alligatorer på Gatorland. Efteråt kan du svalka dig i de vackra lagunerna och vilda vattenrutschbanorna vid Aquatica och Went N' Wild. Orlando har äventyr så det räcker för flera dagar, men är du sugen på ännu mer bjuder Busch Gardens i Tampa också på intressanta djur och massor av adrenalinkickar.

Florida för naturälskare

Florida har fantastisk natur där man kan se djuren i sin naturliga miljö. En av pärlorna är Crystal River uppe i statens nordvästra hörn. Här kantas kristallklara floder av frodig, tropisk vegetation, medan varma källor skapar perfekt temperatur åt ett av havets mest magnifika djur; sjökon. Det finns inte många platser i världen där det är möjligt att simma med sjökor, men det kan du i Crystal River. Trots sin storlek är sjökor helt ofarliga. Istället är de ofta väldigt nyfikna och kommer gärna nära för att hälsa på besökarna. Fler storslagna snorklingsupplevelser väntar vid korallreven i John Pennekamp Coral Reef State Park i Florida Keys, där man också kan paddla kajak genom mangroveskogarna.  I Everglades däremot är det klokt att enbart hålla sig ovanför vattenytan. Här domineras landskapet av saltvattensträsk och översvämmade skogar där alligatorer solar sig på sandbankarna. Det är populärt att utforska Everglades med svävare som susar fram på smala kanaler i träsket. 

Florida för museiälskare

Få människor förknippar Florida med museer. Men här finns faktiskt flera museer av riktigt hög klass.  Konstälskare bör definitivt besöka det berömda Dali-museet i St. Petersburg. På museet finns mer än 2.000 verk från hela Dalis produktiva karriär, där han arbetade med vitt skilda konstformer som oljemålning, skulptering, fotografi och teckning. Mer konst kan upplevas på Vizcaya Museum and Gardens som är inhyst i en italiensk renässansinspirerad villa från 1916 i Miami. Helt andra upplevelser väntar på The Ranglig Museum of Art i Sarasota, vars palatsliknande byggnader huserar utställningar om ämnen så vitt skilda som modern konst och cirkus. Ofta är där också uppträdanden av olika slag. Eller så vänder du blicken ut mot rymden på Kennedy Space Center. Här har rymdfärjor och raketer under mer än ett halvt sekel skjutits upp för att ge sig ut på olika uppdrag ute i rymden. Förutom de enorma avfyrningsramperna kan du bland annat uppleva gamla raketer, träffa en riktig astronaut och titta på spektakulära IMAX-filmer om rymdrelaterade ämnen. För rymdentusiaster blir det inte bättre, men Kennedy Space Center har en förmåga att fascinera alla - även de som inte visste att de var intresserade av rymdfärder.

 

Florida för historieintresserade

Historieälskare har också mycket att se fram emot i Florida. Upptäck St. Augustine, den äldsta ännu existerande staden på USA:s fastland. Staden grundades 1565 och erbjuder bland annat fina gamla gator, flera museer och ett imponerande fort. Om möjligt ännu mer spektakulärt är det gamla Fort Jefferson, som utgör en hel ö ute i Karibiska havet. Fortet nås lättast på en dagsutflykt från Key West. Du kan också resa tillbaka till 1800-talets plantagetid på vackra Gamble Plantation eller besöka uppfinnaren Thomas Edisons hus i Fort Myers. Edison uppfann bland annat glödlampan och lät 1885 bygga sig en vinterboning i Fort Myers. Huset och hans laboratorium står helt orört kvar som om han just lämnat huset och strax ska komma tillbaka.

 

Florida för shoppare

Ska resväskan fyllas är Florida varje shoppares paradis. Särskilt populära är de många outlets där märkesvaror säljs till långt under normalpris, men det går också att fynda i de stora köpcentren och i de tusentals små boutiquerna. Miami har det största urvalet och här finns shopping för allas plånböcker. Från lyxmärken i Bal Harbour Shops och Miami Design District till små vintagebutiker i stadsdelar som MiHo District och Wynwood. Det sistnämnda är ett spännande område med små butiker, pittoreska kaféer och massor av gatukonst på husväggarna. Naturligtvis är det inte bara Miami som erbjuder utmärkt shopping. Orlando är med rätta känt för sina outlets, såsom Orlando Premium Outlets med över 150 välkända varumärken. Du kan också få luftat kreditkortet bland märken som Prada, Gucci och Boss på köpcentret The Mall at Millenia. En annan populär galleria är Florida Mall där bland annat populära märken som Apple, Adidas och Disney finns med bland de 250 butikerna. Lyckligtvis kan du också köpa en extra resväska ifall det börjar bli ont om plats.

Florida för badentusiaster

Florida är fullt av fantastiska upplevelser. Men som tur är finns det alltid en strand nära till hands för ett svalkande dopp efter en dag av sightseeing. Vilken strand som är Floridas bästa beror på vad man söker, men det finns många bra kandidater. Däribland Fort Myers med sin breda, vita strand gjord av finaste, nästan talkliknande sand. Härifrån kan du också utforska underbara, tropiska öar som Sanibel och Captiva Island, eller ta en tur upp till Clearwater Beach längs Floridas karibiska kust. Längre söderut lockar Key West och andra små öar i Florida Keys med vita, tropiska stränder och utmärkt snorkling. Men Floridas mest legendariska strand måste ändå vara South Beach i Miami med sina smala palmer och art deco-byggnader. Stranden är fantastisk, men det är lika mycket atmosfären längs Ocean Drive som gör stranden så speciell. Framförallt under de varma tropiska kvällarna när folk samlas på de många restaurangerna längs trottoaren i neonljusets sken.

Läs här om våra resor till Florida!