^
  • Great Ocean Road från Adelaide

    Från 4.710 kr

Great Ocean Road från Adelaide

Vägen från Adelaide till Melbourne är en av Australiens klassiska roadtrips - och det finns det goda skäl till. För resan fångar på många sätt höjdpunkterna i den här delen av landet. Från Adelaide kör du till Barossa Valley, där världsberömda vingårdar ligger sida vid sida i det vackra landskapet. Fortsätt söderut genom den inte så kända Coorong National Park och kuststaden Robe till Mount Gambier, vars vulkansjöar mystiskt byter färg. Fortsätt längs kusten till Victoria eller ta en omväg genom Grampians dramatiska skogklädda berg. Resan avslutas med en fantastisk körsträcka längs Great Ocean Road som bjuder på eroderad kust, tempererad regnskog och mysiga små städer.

Bestäm själv vilka upplevelser du vill fylla resan med. Låt dig inspireras här och kontakta oss.

Beställ offert

Program

Dag 1: Adelaide – Barossa Valley

Lägg Adelaide bakom dig efter frukosten och kör via Gawler mot pittoreska Barossa Valley. Detta är ett av Australiens viktigaste vinområden, och mer än 50 vingårdar ligger utspridda i landskapet mellan de små städerna Tanunda, Nuriootpa och Angaston. Barossadalen är särskilt känd för sina solmogna rödvin på Shiraz-druvan. Men det produceras också hyllade vitviner på Chardonnay och Riesling i både Barossa Valley och närliggande Clare Valley. Det finns naturligtvis även andra druvsorter samt en mängd olika blandningar, och besöker man vingårdar som Peter Lehmann, Penfolds Barossa, Henschke, Jacobs Creek eller Wolf Blass får man en bra introduktion till områdets viner. Även andra gourmetprodukter produceras i Barossa Valley, varav många senare återfinns på områdets utmärkta restauranger.

Distanse: ca 80 km 

Dag 2: Barossa Valley – Robe

Du lämnar idag Barossa och kör via Mt. Pleasant och Murray Bridge till Tailem Bend. Fortsätt till den stora våtmarken Coorong National Park, en av South Australias bäst bevarade hemligheter. Naturreservatet ligger mellan havet och sjöarna Lake Alexandria och Lake Albert och lockar en mängd olika fågelarter. Från Kingston kan du fortsätta längs Southern Ports Highway till den lilla kuststaden Robe soml igger på väg ner till Guichen Bay.

Distans: ca 360 km 

Dag 3: Robe – Port Fairy

Du har nu ett val mellan två rutter. Den korta vägen tar dig genom Millicent och Mount Gambier där vattnet i stadens två vulkansjöar på ett mystiskt vis skiftar färg under året. Fortsätt härifrån längs kusten till Portland och vidare till Port Fairy.

Den längre vägen kräver en tidig start på dagen, men den leder till en annan av Australiens mindre kända naturpärlor; Grampians. Från Robe kör du genom Mount Gambier, Hamilton, Coleraine och Casterton till Dunkeld, där en vacker väg vägsträcka tar dig genom Grampians National Park till Halls Gap. Om tiden tillåter, buder de skogklädda bergen en mängd fantastiska vandringsleder innan resan fortsätter via Penhurst till Port Fairy. Port Fairy är en trevlig liten fiskeby med många gamla stenhus från mitten av 1800-talet.

Distans: ca 300 km (ca 490 km via Grampians)

Dag 4: Port Fairy – Apollo Bay

Idag väntar en av de allra största höjdpunkterna på resan när du kör utmed Great Ocean Road. Här slingrar sig vägen längs kusten, där väder och hav har gnagt sig in i klipporna och bildat fantastiska skulpturer. Ett bra exempel är stenbron London Bridge som tidigare var ansluten till fastlandet med av en naturlig stenbro. Fortsätt via den mysiga, lilla kuststaden Port Campbell till Loch Ard Gorge och de tolv apostlarna, som är den mest kända klippformationen utmed kusten. I Cape Otway är det värt att ta en promenad för att utforska de tempererade regnskogarna i Cape Otway National Park innan du kör den sista biten till Apollo Bay.

Distans: ca 190 km 

Dag 5: Apollo Bay – Melbourne

Vägen från Apollo Bay till Lorne beskrivs ofta som en av de vackraste körsträckorna i världen. Så ta god tid på dig för att kunna stanna och njuta av landskapet längs vägen. Nära Lorne kan du utforska Erskine Falls innan du fortsätter längs kusten via Anglesea till den lilla, pittoreska staden Torquay. Bland surfare är Torquay något av det bästa Australien har att erbjuda och det är fascinerande att se de skickliga våghalsarna bemästra de stora vågorna som rullar in här. Härifrån fortsätter vägen mot Melbourne. Du behöver inte stressa eftersom du har bilen hela dagen. Du kan till och med vänta till morgonen därpå med att lämna tillbaka den, bara du gör det före det klockslag du hämtade upp bilen dag ett.

Pris per person

5 dagar från 4.710 kr

Priset inkluderar:

  • 5 dagars bilhyra inkl. fria kilometer, försäkring, karta, vägbeskrivning och tillägg för envägshyra
  • 4 nätter på bra turistklasshotell