0775-888 088 FÅ OFFERT
COVID-19 och resor: Vad du behöver veta

COVID-19 och resor: Vad du behöver veta

Pandemin är långt ifrån över med den nya Omicron varianten som nu härjar i flera länder. Borde det hindra dina resplaner för 2022? Det tycker inte vi.

Efter ett särskilt tumultartat år, öppnade länder gradvis upp sina gränser lagom till semesterperioden under sista kvartalet 2021. Orädda resenärer började planera sin nästa stora resa. Familjer längtade efter att få samlas runt matbordet och dela berättelser med sina nära och kära efter att ha levt isär i över nästan 2 år. Med den nya virusvarianten upptäckt i flera delar av världen har dock samtalen kring resor och säkerhet återuppstått. 

Även om oron är befogad, är vi här för för att försäkra dig om att det är möjligt att resa jorden runt även i dessa oförutsägbara tider, så länge du fortsätter att följa säkerhetsprotokollen för COVID-19 och bokar din resa med pålitliga företag. Om du är osäker över att planera din nästa resa, kan du läsa vidare här om Kenya-baserade Florian Keller, vår produktchef, medgrundare och Afrikaexpert som delar med sig av sina åsikter om att resa i det som nu är det nya normala, och varför reserestriktioner kan vara kontraproduktivt.

Safariresor är ett säkert alternativ

tanzania (8).jpeg

Om du söker en uppslukande djur- och naturupplevelse, utan folkmassor, överväg då att åka på en safari-semester till några av Afrikas bästa naturreservat, särskilt under mellan- eller lågsäsongen. Länder såsom Botswana, Sydafrika, Namibia, Kenya och Tanzania bjuder på massor av möjligheter att utforska varierande landskap samtidigt som du bor på unika och hållbara safarilodger. Från bush walks i Tanzania till gorilla trekking i Rwanda, den vidsträckta kontinenten är full av fantastiska upplevelser. Vi tror på ansvarsfull turism och att ge tillbaka till samhällena, så oavsett om du vill stödja en god sak eller lokala hållbara företag, kan vi peka dig i rätt riktning. 

“Jag bor i Kenya sedan 15 år och åkte nyligen till Sydafrika och upptäckte i första hand att alla hotell och andra reseleverantörer följer mycket strikta COVID-19 hygienregler. Jag känner mig alltid trygg i Kenya och Sydafrika och vi får samma feedback från alla våra gäster”

Florian Keller
 

Även om det kan vara krångligt att resa under pandemin, kan du fortfarande få ut det mesta av din resa genom att följa grundläggande riktlinjer för COVID-19. De flesta boenden har stränga säkerhetsåtgärder, och vårt team är experter på trygga resor under COVID-19, så du kan vara säker på att din resa kommer att bli smidig och upplevelserik. 

Det är även viktigt att notera att förekomsten av många av dessa viltreservat till stor del är beroende av inkomster från turism. Det är det enda sättet de har råd att betala lönerna till rangers och andra anställda och för att säkerställa att djuren i viltreservaten skyddas från tjuvjägare. Dessutom kommer tjuvjakt att öka om människor förlorar sina jobb inom turismsektorn, eftersom tjuvjakt ofta är ett resultat av desperation och brist på alternativa inkomstkällor. 

Reseförbud är inte hållbart

COVID-19 och resor: Vad du behöver veta

När Omicron varianten först upptäcktes i södra Afrika i november 2021, stängde de flesta länder sina gränser till regionen, trots att varianten fanns i många andra länder kort därefter.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa kritiserade reserestriktionerna som diskriminering. Till och med WHO fördömde förbuden och stod i solidaritet med afrikanska nationer och krävde öppna gränser. Enligt WHO: “Reserestriktionerna kan spela en roll för att något minska spridningen av COVID-19 men lägger en tung börda på liv och försörjning. Om restriktioner implementeras bör de inte vara onödigt invasiva eller påträngande, och de bör vara vetenskapligt baserade, enligt internationella hälsoföreskrifter som erkänns av över 190 nationer”. 

Som vi har sett gång på gång kan reserestriktioner inte stoppa spridningen av COVID-19 och de kan ha en negativ inverkan på länders framtida vilja att dela kritisk hälsodata om nya varianter. Som Dr Matshidiso Moeti, WHO:s regionchef för Afrika, påpekar: 

“Sydafrikas och Botswanas regeringars snabbhet och transparens med att informera världen om den nya varianten är något att berömma. WHO stödjer afrikanska länder som hade modet att djärvt dela med sig av folkhälsoinformation som hjälp mot att skydda världen mot spridningen av COVID-19. Med Omicron varianten som nu har upptäckts i flera regioner i världen, angriper införandet av reseförbud mot Afrika den globala solidariteten.” 
Budskapet är högt och tydligt. Reseförbud är inte en genomförbar långsiktig lösning, och att lätta på gränsrestriktioner kommer att hjälpa att återuppliva ekonomier.

Var kan du resa nu?

COVID-19 och resor: Vad du behöver veta

Frågan som många tänker på. Medan situationen är dynamisk och oförutsägbar, har våra reseexperter och koordinatorer över hela världen tillgång till realtidsuppdateringar om den senaste utvecklingen, och kan hjälpa dig med all support du kan behöva.

“Östra Afrika har hittills inte påverkats av några reserestriktioner. Incidensen i Kenya, där jag bor, är väldigt låg, och landet har en mycket transparent COVID-19 policy. Så ur mitt perspektiv, är det just nu en fantastisk tid att resa till Kenya i synnerhet.”

– Florian Keller 

Reserestriktionerna har lättats i många länder, och många av dem välkomnar fullt vaccinerade resenärer. Varje land har dock sina egna policyer, protokoll, testnings- och karantänkrav som kan ändras beroende på situationen. Det hjälper att titta på online resources innan din resa för att hålla koll på inresereglerna, så att du är fullt förberedd. Du kan även gå igenom vår Trygghetsgaranti som ger dig flexibiliteten att skjuta upp och boka om din resa om ändringar sker.

Detta är just nu det nya normala, så vad sägs om att åka på den där drömresan du har skjutit upp? 

Kontakta våra reseexperter och planera din nästa resa! 

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här