0775-888 088 FÅ OFFERT
Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?

Indien är så stort att det är svårt att överblicka. Här ger vi dig tips om du väljer mellan norra- eller södra Indien.

Med ett så stort land som Indien är det ingen lätt uppgift att välja en region! Här är en omfattande guide om vad norra och södra Indien har att erbjuda för att hjälpa dig att bestämma vilken region som passar dig.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?

Så du har äntligen bestämt dig för att åka på den där länge eftertraktade resan till Indien men kan inte välja mellan norra eller södra Indien?

Indien är otroligt mångsidigt, med både norra och södra Indien som erbjuder fantastiska kulturella och kulinariska upplevelser och naturlig skönhet. Indien har de höga Himalayabergen i norr och den stora Indiska oceanen i söder. Rajasthans kungligheter kontra lugnet i Keralas backwaters. Butter chicken kontra idlis och dosas. Varje upplevelse är lika förtjusande, färgstark och djupt engagerande. Välj bland dina favoriter för din Indienresa.

Norra eller södra Indien? Det stora dilemmat börjar. 

Antalet saker att göra i Indien och platser att besöka är obegränsat. Så hur väljer du mellan norra och södra Indien? Våra reseråd för Indien hjälper dig att hitta svaren. Här kan du läsa lite om den unika kulturen, köket och naturattraktionerna i norra och södra Indien.

Vilka turistattraktioner passar dig?

Norra Indien

Om du trodde att norra Indien endast handlar om den gyllene triangeln Delhi, Agra och Jaipur, tänk om! Det är en veritabel guldgruva av kultur och arv, som drar från både hinduiska och moguliska influenser. Det här är dina drömmars Indien – med mystiska fort, mustaschprydda män, målade elefanter och höga glas lassi, den föredragna yoghurtbaserade förfriskningen.

Börja med Delhi – Indiens huvudstad, som är känd för dess rika kulturella och gastronomiska upplevelser.

Börja med Delhi – Indiens huvudstad, som är känd för dess rika kulturella och gastronomiska upplevelser. Åk nedför Yamuna Expressway till Agra och åk på en Taj Mahal-tur. Denna perfekta bild av kärlek är den sista viloplatsen för Mumtaz Mahal, hustru till mogul-kejsaren Shah Jahan, som byggde den till hennes minne.

Resor till Indien

Sedan finns det livliga Rajasthan, maharadjans land, där folklore, romantik och hjältemod får resonans över formidabla fort. Besök de rosa och blå städerna Jaipur och Jodhpur. Åk utanför den vanliga turistrutten till Rajasthans landsbygd, där du kan avnjuta ljuvlig indisk mat och vila i ett kungligt palats. Åk till Amritsar i Punjab och utforska det gyllene templet, ett religiöst epicentrum och ett arkitektoniskt underverk. Omfamna andlighet på ghats (flodstranden) av den vördade floden Ganges i Varanasi. Om festlig stämning är vad du letar efter, kan du måla dig i ett upplopp av färger i Vrindavan under Holi i Indien, färgernas festival. Och arkitekturfantaster, missa inte Khajurahos sensuella sniderier, där passion inte är en synd.

Södra Indien

Södra Indien är lika lockande som norr och bländar en med dess guldfyllda idoler i extravaganta tempel, kulturella monument och ayurvediska behandlingar. Ändå skiljer en distinkt identitet, språk och lokala kulturer södra Indien från norr. Här bär män traditionellt sarongliknande lungi medan kvinnor ser strålande ut i vackra sidensaris och blommor i håret.

De stenhuggna templen i Hampi, skulpturen och konsten i Belur är alla månghundraåriga mästerverk.

Indien upplever tropiskt väder med skarpa årstidsvariationer. På grund av det milda och behagliga klimatet är vintern, mellan oktober och mars, en ideal säsong för att besöka norra och södra Indien.

Högar av blommor, långa köer av hinduistiska anhängare och storslagen arkitektur hälsar besökare i Chennai och i tempelstaden Madurai. De stenhuggna templen i Hampi, skulpturen och konsten i Belur och regionens mindre kända grottempel är alla månghundraåriga mästerverk.

I Kochi på västkusten står historiska kyrkor bredvid koloniala byggnader som har omvandlats till boutiquehotell. Besök Goas gamla kyrkor och kika in i dess portugisiska förflutna. Vi visar dig även de bästa stränderna i Goa. Längs den östra kusten på andra sidan ligger den före detta franska enklaven Pondicherry, där kommunen Auroville skapades för att främja fred och mänsklig enhet.

På kvällen kan du delta i en operaföreställning i Kathakali, bäst ihågkommen för dansarnas utarbetade kostymer och smink. Njut av karnatisk musik och Kalaripayattu, en av de äldsta stridsformerna av indisk kampsport på dina privata rundturer i Sydindien. Din Indienresa är ofullständig utan ett besök i Kanyakumari, Indiens sydligaste spets, där solen går ner och månen stiger över samma hav.

Rekommenderade upplevelser i Södra Indien

Du kan vara var som helst, norr eller söder, och fortfarande njuta av en rolig Diwali, ljusets festival!” – Ranjana Kishinani

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?
Diwali: Ljusfesten

Natur och vilda djur i norra eller södra Indien?

Norra Indien, med kalla vintrar, varma somrar och måttliga monsuner, är ett mecka för bergsälskare och äventyrsentusiaster. Från tysta, pittoreska bergsstationer inbäddade i Himalaya, till indiska safariturer i nationalparker som kryllar av djur; från härliga glampingupplevelser bland Ladakhs höga berg till vandring i Himalaya och forsränning i Rishikesh, du kan göra allt i norra Indien.

Följ spåret av den kungliga bengaliska tigern i Ranthambore National Park, ett av de mest kända tigerreservaten i Indien. Om du aldrig trodde på ett sagoland, besök Valley of Flowers i Uttarakhand – du kommer säkerligen att börja tro på sagoländer!

Södra Indien är hem för ett fantastiskt djurliv, fantastiska stränder och de fridfulla backwaters.

På din resa i södra Indien är det första som kommer att slå dig klimatet, som är mer tropiskt än norr, med dess fuktighet och värme. Södra Indien är hem för ett fantastiskt djurliv, fantastiska stränder och fridfulla backwaters. Glid genom Keralas backwaters och se hur livet utvecklas i byarna i södra Indien. En lyxig husbåtstur i Alleppey är ett måste i de palmkantade kanalerna i Guds eget land.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?
Njut av husbåtsturer i Kerala, södra Indien

Följ upp detta med Ayurvedamassage och behandlingar tillsammans med yoga och meditation på resorter på Keralas kust, eller på kullestationer bland krydd- och teplantager. Missa inte en resa till Nagarhole Wildlife Park, en fristad för elefanter och tigrar. Dyk i Havelock i Andamanerna eller njut av bambuforsränning i Periyar.

Butter chicken kontra Dosa

Är du ett fan av doftande ghee-fyllda (skirat smör) sötsaker och rika, nötiga såser som är typiska för nordindisk mat eller föredrar du de tropiska smakerna av kokos, lime och chili, kryddad med pepparkorn, som finns i södra Indien? Hur som helst, kommer vi att se till att du provar några av de bästa indiska rätterna på ditt besök i Indien.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?

Det nordindiska köket är känt för dess krämiga, måttligt kryddiga såser i kombination med en mängd olika bröd som fyllda parathas (flagiga bröd med vegetariska och icke-vegetariska fyllningar), naans och kulchas (bröd gjort av jästdeg) och tandoori rotis (bakat bröd i en lerugn). Torkad frukt och nötter och mejeriprodukter som mjölk, grädde, skirat smör och yoghurt används rikligt i både maträtter och sötsaker. Ris äts ibland och görs vanligtvis till pulaos (pilafs) eller biryanis.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?
Smaka på lite kycklingsbiryani i norra Indien

Sydindisk mat är främst centrerad på ris, som växer i hela regionen. Riset äts kokt, ångad och formade till många former som idlis, salta riskakor och dosas, matpannkakor. Curryrätterna är ofta fyllda av chili, tamarind, curryblad och kryddor, särskilt pepparkorn, med delikat kokosmjölk som motverkar värmen. Kokosnöt används i alla dess former – torkad, riven, hackad, mjölkad – i maträtter såväl som i sötsaker.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?
En typisk sydindisk frukost serveras på ett bananblad och intas i många olika rätter.

En typisk sydindisk måltid serveras på ett bananblad och intas i många rätter.

En typisk sydindisk måltid serveras på ett bananblad och intas i många rätter. Kustnära Karnataka är ett paradis för fisk- och skaldjursälskare, medan Pondicherrys kök har distinkta franska influenser. Köttälskare gör klokt i att kolla in Coorgs berömda Pandi Curry (fläskcurry) och Keralas nötköttscurry. Indisk mat, vare sig den är nordlig eller sydlig, kommer säkerligen att kittla dina smaklökar och få dig att begära mer.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?
Indisk mat kommer att glädja dina smaklökar!

Så tillbaka till den stora frågan – vilket är bäst för din Indienresa – norra eller södra Indien? Det handlar egentligen om dina personliga preferenser och de upplevelser som tilltalar dig. Och låt oss acceptera det. Om du börjar din Indienresa med vetskapen om att oavsett hur lång den är, kommer den aldrig att bli tillräckligt lång, kan det kanske vara lättare att bestämma sig. Tro oss, du kommer sannolikt att komma tillbaka för mer!

Planera din resa till Indien med våra destinationsexperter. Kontakta oss idag för en skräddarsydd, privat och helt förpliktelsefri resplan.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Norra eller södra Indien: Vilket är det rätta valet för dig?

Kerala: tempel, strand och traditioner

 • Utforska den färgstarka världen i södra Indien
 • Besök te-odlingarna i Kerala
 • Upptäck tempel, vattenvägar och det indiska köket

16 dagar från 43.000 kr per person

Norra Indiens höjdpunkter

Norra Indiens höjdpunkter

 • Utforska den färgstarka världen i norra Indien
 • Upplev Rajasthans oöverträffade gästfrihet och kök
 • Följ i maharadjornas fotspår i de kungliga palatsen

12 dagar från 55.000 kr per person

Vietnam: Legendariska landskap

Vietnam: Legendariska landskap

 • Unika kulturella upplevelser
 • Segling i Halong Bay
 • Massor av unika upplevelser

20 dagar från 69.500 kr per person

Sri Lanka: Te, kolonialt arv och gyllene stränder

Sri Lanka: Te, kolonialt arv och gyllene stränder

 • Teplantager och vandring
 • Privat safari och kultur
 • Unika upplevelser

17 dagar från 76.000 kr per person

Japans dolda skatter

Japans dolda skatter

 • Unik privat rundresa av hög standard
 • Fantastiska upplevelser och boenden
 • Rundresa med tåg bl.a Shinkansen

17 dagar från 145.000 kr per person

Japans samurajhistoria, kultur och kök

Japans samurajhistoria, kultur och kök

 • Upptäck det spektakulära och fantastiska Tokyo
 • Tempel i Kyoto och streetfood i Osaka
 • Kom nära samurajer, sumobrottare och mangakultur

16 dagar från 97.000 kr per person

Vietnam och Kambodja: Historiens vingslag

Klassiska Kambodja

 • Utforska den charmiga huvudstaden Phnom Penh
 • Res i Khmer-rikets fotspår  
 • Upplev det fascinerande och äventyrliga Angkor Wat

9 dagar från 26.100 kr per person

Japans tempel och traditioner

Japans tempel och traditioner

 • Utforska pulserande Tokyo & historiska Kyoto
 • Övernatta i ett traditionellt munkkloster
 • Smaka på Osakas lokala delikatesser

15 dagar från 46.500 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här