0775-888 088 FÅ OFFERT
Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko

Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko

Planera din resa i Marocko så att den inkluderar några dagar i vackra Atlasbergen.

Marocko är en fascinerande blandning av österländska och västerländska kulturer, vilket klart visas i dess arkitektur, mat och landskap. En av dess mest fantastiska juveler är Atlasbergen – uråldriga, rustika och en rik folklore – du kan inte missa detta på din resa i Marocko.

Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko
Chefchaoun, den blå staden

Marocko – namnet frammanar omedelbart bilder av livliga souker eller marknader, berusande kryddor, myntte och lugna kamelturer bland de magnifika sanddynerna i Sahara. Men om du verkligen vill uppleva landets kultur och traditioner där de är mest autentiska och rustika, bör du resa genom Atlasbergen, som är hem till några av Nordafrikas mest avlägsna och uråldriga byar och befolkningar.

Berber-ursprung

Känd bland lokalbefolkningen som ”Idraren Draren” (bergen av berg), Atlasbergen är Nordafrikas högsta bergskedja. Den sträcker sig över Marocko i cirka 1000 km och skiljer den milda Atlanten och Medelhavets kustlinjer från den hårda Saharaöknen i söder.

Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko

Dessa uråldriga områden bildades för flera miljoner år sedan när Europas och Afrikas landmassor kolliderade. Med en höjd på 4 167 m är Toubkal i sydvästra Marocko områdets högsta topp. Bergen är hem för torra ökenlandskap prickade med brända orange stenar, tallar, cedrar, snötäckta toppar och grönskande dalar, ofta varvat med hem gjorda av lera tillhörande den nomadiska berberbefolkningen.

Berberna är de ursprungliga invånarna i dessa områden – de kallar sig stolt för Amazigh (”fria människor” eller ”ädla män) och har en historia som ursprungsbefolkning i västra Nordafrika som går tillbaka åtminstone till 10 000 f.Kr. Och sedan dess har de trotsat de ofta ogästvänliga förhållandena att bo bland bergen – medan vissa fortsätter att bo i lerhyddor och grottor som sina förfäder, bor andra i de små byarna i dalarna – samtidigt som de förblir ständigt lojala mot sina traditioner och nomadiska sätt att leva.

Berberna har resolut bevarat sin kultur genom muntligt historieberättande och sång. Och deras traditionella trossystem har blivit en oupplöslig del av deras liv. När du vandrar genom byar kommer du att höra ljudet av det rytmiska slaget av trummor och flöjter som byborna dansar till, i firande och ritualer.

En annan djupt rotad tradition är att väva mattor. Berberkvinnor har vävt mattor i århundraden så det är inte att undra att Marocko producerar några av världens bästa mattor. Naturliga växtfärgämnen används för att uttrycka distinkta enkla geometriska mönster. Dessa är ofta en visuell representation av de många berättelser som gått från en generation till nästa. De är också skickliga på att göra babucher (tofflor), kaftans (tunikor) och silversmycken.

Traditionellt var berbermännen köpmän, som brukade transportera dessa varor genom de stora bergen och dalarna till norra Marocko, men idag fokuserar deras nomadiska livsstil på boskapsuppfödning, med hjälp av deras expertis på att tämja klövvilt som kameler, hästar och åsnor.

Rustika upplevelser

Ett av de bästa sätten att verkligen uppleva, fördjupa sig och njuta av denna uråldriga och unika kultur under din resa i Marocko är att bo i flera miljövänliga hotell som har dykt upp i området. Ett av de tidigaste som grundades var Kasbah du Toubkal, inrättat av två brittiska bröder, som är en sann hyllning till berberkultur och gästfrihet. Den muromgärdade fästningen på en kulle är en fantastisk syn, mot bakgrunden av Nordafrikas högsta topp, men den har ett pulserande hjärta. Tidigare var den sommarhemmet för en lokal feodalhövding, kasbahen, (citadellet) var en sönderfallande ruin fram till mitten av 1990-talet.

Bergshotellet byggdes för hand – varje sten bars upp av byborna eller på ryggen av mulor, för att skapa denna globala, prisbelönta, hållbara fastighet.

Restaureringen skapade inte bara en av de finaste hotellen i världen utan gav även upphov till en varm relation med bergsbefolkningen – de utgör inte bara arbetsstyrkan på Kasbah, utan får även pengar specifikt för att deras samhälle ska blomstra – oavsett om det är för att köpa en ambulans eller stödja utbildningen av deras barn.

Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko

Gästvänligheten, som är en stor del berbernas kultur, är genomsyrad i varje tegelsten i hotellet. När personalen hälsar dig välkomna med det ikoniska marockanska teet, sötar de det med berättelser om sitt familjeliv. Titta ut på terrassen och bemöts av det varma leendet från en lokal kvinna, upptagen med att baka brödet som du kommer att äta under dina måltider. Gå längs bergsstigarna genom byarna och du kommer att välkomnas till de ödmjuka hemmen hos flera generösa berberfamiljer, där du kan äta en utsökt, traditionell lunch.

Att bo på Kasbah du Toubkal under din resa i Marocko kommer även att tillåta dig att uppleva den natursköna skönheten i Atlasbergen i dess helhet. Njut av den överflödande och ständigt föränderliga utsikten när solen glider över bergskedjan, medan du kopplar av i den mysiga, naturliga inredningen – inklusive förtrollande brasor för att hålla dig varm på natten.

Medan du njuter av en tagine, en basföda i regionen som serveras i en lergodsgryta med aromatisk couscous, kommer du kanske känna att du aldrig vill lämna den här platsen.

Lika lockande är de många vandringslederna som uppmuntrar dig att utforska och känna den skarpa bergsluften i ansiktet. Längs vägen kan din bergsguide lära dig om det rika utbudet av inhemska växter som växer i området och som används för att förbereda växtbaserade läkemedel. Du kan även uppleva avkopplingsritualerna i ett typiskt marockanskt hamam (ångbad).

Och när du ger dig ut på din mula för den där sista ridningen tillbaka till stan i slutet av din resa, kanske du lämnar de fysiska gränserna för din nomadiska livsstil bakom dig, men var säker på att dess ohämmade anda kommer att vara din att vårda för en livstid.

Låt oss skapa din resa i Marockos fantastiska berg!

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Medinor och kejserliga städer

Medinor och kejserliga städer

 • Casablancas historia
 • Beni Mellal & Fez
 • Medinor & kejserliga städer

8 dagar från 39.500 kr per person

Varför Atlasbergen är ett måste på din resa i Marocko

Södra Marocko och pärlor längs kusten

 • Souker, tempel & kryddmarknader
 • Bergsbyar och kuststräckor
 • Fantastisk natur & kultur

9 dagar från 39.000 kr per person

Gorillavandring i Rwanda

Gorillavandring i Rwanda

 • Stå ansikte mot ansikte med bergsgorillor
 • Bo på en lyxig lodge mitt i en teplantage
 • Utforska Rwandas unika bergsregnskogar 

8 dagar från 59.000 kr per person

Roadtrip i norra namibia

Roadtrip i norra Namibia

 • ​​​​Safari i Etosha National Park
 • En tur med San-folket i Kalahari-öknen
 • Unik natur och kultur

16 dagar från 44.100 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här